ChipClean

Hoe goor kan de sensor van je digitale camera nou worden? Objectief gaat er nauwelijks af, body naar beneden houden en zo voorts… Nou… je staat versteld! Ik had op advies van collega Tom een afspraak gemaakt bij ChipClean in Heumen. Niet echt om de hoek, maar we hadden ons meteen maar uitgenodigd bij Esther en Hans in Arcen voor een weekendje 🙂 Vanmorgen dus met Hans op weg naar Heumen. Daar heeft ton vooraf een testfoto gemaakt om te zien en laten zien hoe de sensor er bij lag… En vervolgens ging hij in een achterkamertje zijn magie doen om vervolgens met nieuwe testfoto’s te komen die er toch heeeeel anders uitzagen. Dat was vast stap 1 van het doel. Dat was namelijk: betere foto’s met mijn 80-400 lens. Na het schoonmaken van de sensor, is het geheel verhuisd naar de testbank voor de scherpte. Wat gefotografeer en gepriegel in de menu’s verder waren de foto’s toch behoorlijk scherper als voorheen. Wel met de kanttekening dat de lens “niet de beste was die Nikon ooit gemaakt had”, wat eigenlijk een tactische formulering is van dat het een bagger lens is. Nu wist ik wel dat het geen top lens was, daar was de prijs ook naar, maar hij presteerde wel erg slecht. Nu de nieuwe instellingen eerst maar eens gaan testen, anders misschien toch maar eens naar een alternatief kijken… Het betaalbare alternatief zou dan, gruwel, een Sigma 150-500 worden, brrrr….. Hopen mijn huidige lens nu acceptabele resultaten geeft.

D7000-sensor

About Peter Hofman 2139 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.