Ħal Saflieni Hypogeum

Vandaag dan het lang gewenste bezoek aan het Ħal Saflieni Hypogeum. Sinds de heropening, mogen er slechts 100 mensen Per dag naar binnen in groepjes van 10. Tot voor kort kom je alleen ter plekke kaarten reserveren, maar toen ik deze vakantie boekte, in februari, kwam ik weer eens op de site terecht en zag dat je inmiddels ook online kon reserveren. Meteen maar gedaan dus. En toen al, waren er meer reserveringen voor deze periode! Weer met de X3 op pad. Deze keer verder dan Mdina, naar Paola. Was toch nog een tochtje van bijna anderhalf uur. We waren ruim op tijd, dus eerst nog even een broodje gegeten op een nabij gelegen pleintje. Vervolgens ons bij de ingang gemeld. Gevraagd of er gefotografeerd mocht worden, desnoods zonder flits maar helaas… Je mocht niet eens je tas mee naar binnen nemen. Met een Engels sprekende “telefoon” eerst kort een kleine expositie bekeken. Daarna nog een filmpje, maar toen mochten we dan eindelijk de tombe zelf in. Het had een hoog “A Sound of Thunder” gehalte, waarin mensen terug gingen in de tijd, maar niet van het pad mochten wijken! Er was een route uitgezet door de catacomben over een loopbrug met railing. En het was dan wel niet de tijd van de dinosauriërs, maar toch een slordige 6000 jaar! Het was best indrukwekkend wat ze toen voor elkaar hebben gekregen. En dat voor hun doden! Dat ze die vervolgens in een hoek wegschoven om plaats te maken voor nieuwe restanten, is dan wat minder gevoelig. Op de terugweg naar de bushalte kwamen we nog langs de vrouwengevangenis, die is hier dus midden in de hoofdstraat. In bugibba uitgestapt langs de boulevards om Emma eindelijk op te zoeken. De bus kreeg acuut pech en wilde niet meer van zijn plek 🙂 Na eerst in het verkeerde winkeltje gekeken te hebben werden we naar het goede winkeltje verwezen. Bleek die direct naast de ijswinkel te zitten. Het was leuk om Emma weer te spreken! Toen vertelde ze ook nog dat Clifton tegenwoordig weer parttime in het San Antoni werkte, dus door hebben weer vanavond ook nog even opgezocht! Alles bij elkaar weer een leuke dag!

Hypogeum

About Peter Hofman 2223 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.