Naturalis

Vandaag met Colin en Annet naar Naturalis. Vlak bij Naturalis nog twee caches opgepikt: “Kunst of Schroot” en “Het Pesthuis“, beiden snel gevonden. Daarna Naturalis in. Over de wandelbrug kom je op de eerste etage het museum binnen. Daar kijk je dan meteen naar beneden op de oudheid. Een begane grond vol met fossielen. Ook zicht op een brontosaurus die op zijn achterpoten staat en dan vanaf de begane grond to zo’n beetje de derde etage komt. Eerst maar afgedaald naar de oertijd. Op de een of andere manier is het een heel boeiend museum. De opstellingen zijn zo dat je graag rondloopt en overal kijkt. Langzaam per etage omhoog gegaan. Even een sprintje naar de vierde voor een lezing over fossielen die we vandaag de dag nog tegen kunnen komen. Dat was een beetje knullig in mijn ogen, maar alle kinderen vonden het geweldig. Weet nu ook waar de rondjes en staafjes in Belgisch graniet vandaan komen. Dat zijn de fossiele stelen van zeelelies. Die stammen nog van voor de dino;s en komen nog steeds voor. Ook de coelacanth passeerde de revue nog even. Na de lezen weer afgezakt naar drie voor de rest van de expeditie. Grote vitrines met allerlei soorten paddenstoelen, bladeren, plantjes, vissen, allemaal gegroepeerd. De vlucht van een duif, weergegeven met een rij opgezette duiven. En verder het halve dierenrijk opgezet. Toen we aan kwamen rijden stond de tekst “naturalis” trouwens op een hele hoge toren. We hadden ons al afgevraagd wat dat was. Binnen bleek die toren de schatkamer te zijn. Ofwel de opslag van alles wat naturalis nog ten toon kan stellen. En op een aantal plekken, kon je door een glazen deur in die toren kijken. Het licht was uit, dus er hingen zaklampen om bij te schijnen. En dan zag je één grote opslagruimte met van alles en nog wat. Waar wij stonden waren dat vogels. Ook de super zintuigen tentoonstelling was leuk. Diverse opstellingen die bepaalde zintuigen van dieren duidelijk maakten. Maar ook waarmee je je eigen zintuigen kon testen. Reuk kolommen, waar je moest raden wat je rook. Één reuk deed je meteen je haar uitvallen. Dat bleek een drol te zijn. Verder nog veel te veel gezien om allemaal in te tikken. Aansluitend nog uit eten geweest bij een hapjes japanner in Hillegom. Colin begon merkbaar moe te worden, dus die heb ik na het eten maar snel weer naar zijn bed gebracht.

NaturalisSlachtoffer

About Peter Hofman 2226 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.