Endianness

Wat heeft een Power8 computercursus te maken met Gullivers reizen van Jonathan Swift? Het antwoord is te vinden in endiaans. Het volkje uit Lilliput is verdeeld in twee groepen. De ene groep vind dat je een ei aan de grote kant open moet maken (big-end-ians), de ander groep vind dat je aan de kleine kant moet beginnen (little-end-ians). Dat is natuurlijk een discussie die nergens over gaat en nergens toe leidt, maar in de computer wereld zijn er processor bakkers die een byte van links naar rechts lezen en die een byte van rechts naar links lezen. De big-endians en de little-endians. En als je dar geen rekening mee houdt, krijg je natuurlijk rare verschillen. Er schijnen geen specifieke voordelen van welke benadering ook en het levert geen problemen op als iedereen maar weet hoe er gerekend wordt. Buiten dit literaire uitstapje was het een dag van veel klikken door diverse menu’s heen. Na de noodzakelijke theorie aangehoord te hebben uiteraard. Voor het avondeten heb ik gezondigd. Ik was weer eens toe aan een lekker broodje döner van Kösem. Toen doorgereden naar Bep om wat Dvd’s en een Zwitserse koelkast magneet te brengen. Ik kon meteen een blik werpen in de tuin en op de serre. Die zijn beiden erg mooi geworden, maar die ga ik nog eens bij daglicht bekijken. Als afsluiting van de avond nog door een flinke hoosbui terug naar huis gereden. Gelukkig zat ik droog.

DSC_4987

About Peter Hofman 2145 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.