We lagen voor Pampus

Met de auto naar de P&R bij Muiden gereden en nog een klein stukje door Muiden gewandeld naar de opstapplaats van de veerpont naar pampus. Het was lekker weer om bovenop het zonnedek te zitten en de tocht duurde ongeveer twintig minuten. Op pampus eerst een korte introductie over het fort en de waarschuwing dat het rechter deel nog geheel onverbouwd was. Dus daar konden nog wel wat stukken beton ijzer en losse rotsblokken zitten. Oppassen dus. Het linker stuk was opgeknapt en bezoek waardig Verder de medeldeling dat ieder half uur een rondleiding van drie kwartier begon en dat de boot ieder heel uur weer terug naar Muiden ging. We hebben een krap half uurtje rondgekeken en hebben ons toen bij de rondleiding gemeld. De goede man kon erg leuk vertellen en nam ons eerst mee het dak op. Daar konden we zien waarom het eiland hier was aangelegd. Want het hele eiland is geheel kunstmatig opgebouwd. Over de positie is ook goed nagedacht. Exact noord van de kern van Muiden. Precies zo, omdat dan ongeacht de weersomstandigheden naar het eiland gevaren zou kunnen worden met behulp van slechts de simpelste navigatiemiddelen. Verder blijkt rond het eiland een onderwater linie te liggen van breuksteen. Boten kunnen dus niet het eiland benaderen anders dan via het haventje. Aan die kant bevinden zich ook de kazematten die de monding van het IJ beschermden. Verder gehoord hoe de Duitsers de stalen koepels opgeblazen hadden om het staat te gebruiken voor wapens. Ook gehoord hoe de Muidenaren na de oorlog een heleboel plavuizen uit het fort gesloopt hebben voor hun eigen keukens, badkamers en toiletten. Iets wat uiteraard in alle toonaarden ontkend wordt. Veel meer info op de Pampus pagina op Wikipedia en op de pampus pagina van de Stelling van Amsterdam. In eerste instantie waren we bang dat we te weinig te doen hadden om de twee en een half uur tussen aankomst en vertrek van de boot door te brengen, maar uiteindelijk hebben we zelfs een boot later genomen. Ondanks de reservering voor heen en terug, bleek daar niet zo straks mee omgegaan te worden. Het voorziene bezoek aan het Muiderslot na pampus hebben we dus ook maar laten vallen. Wel nog een ijsje genomen en toen weer terug naar Hillegom.

Pampus20160709

About Peter Hofman 2106 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.