Aqaba

Weer wakker geworden in het woestijnzand. Na het ontbijt uit alles weer in de tassen geprakt en in de jeep gedaan. Met z’n allen terug gewandeld naar Rum. Alleen Paula nam de jeep, maar die had dan ook een goed excuus. Onderweg de wandeling draaglijk gemaakt voor de kinderen met een spelletje “schop de bal in zo weinig mogelijk keer de woestijn uit”. Op die manier hebben we de zes kilometer weten te overbruggen. Bij Iet stond de bus weer op ons te wachten en heeft ons weer op pad gebracht. Nog even een stop bij het bezoekerscentrum om te plaatsen en de seven pillars of wisdom te zien. Iets verderop nog gekeken bij de oude Ottomaanse stoomtrein die van oorsprong van Berlijn naar Mekka had moeten rijden. Het spoor werd negen maanden per jaar alleen voor militaire doeleinden gebruikt en de rest ook de pelgrims. Nu gaat er echter alleenheerser fosfaat trein overheen. Het spoor is te smal om veilig passagiers te vervoeren. De stoomtrein met wagens is hier achter gebleven. Geen idee wat ze er verder mee doen. Een uurtje later kwamen we bij ons hotel in Aqaba aan. Daar hebben we afscheid genomen van Salah,  onze gids en Ahmed, de chauffeur.  Die laatste brengt ons misschien morgenavond weer naar Madaba, maar dat is niet zeker. De kamers waren nog niet klaar, maar we mochten wel vast naar het zwembad op het dak. Daar werd ook lekker eten geserveerd. Wat later kregen we de kamer sleutels en konden we eindelijk weer lekker douchen. Na de douche Aqaba in. Eerste naar Ayla, de oude stad hier. Nu niet meer dan wat opgegraven stenen, maar erg leuk om te zien.  De fundamenten van  de stadsmuur,  de poort, de oude moskee en het fort waren goed te herkennen. Als een duveltje een doosje kwam nog een oude Jordanees te voorschijn die ons soort van rond heeft geleid. De man een paar roepies gegeven weer verder gegaan. Langs de haven richting het centrum. Veel winkeltjes  steegjes,  een soort markt en veel meer. Doorgelopen naar het plein van de Arabische lente waar een gigantische vlaggenmast met dito vlag staat. In Mexico city had ik al eens Zoiets gezien, maar dit tartte iedere beschrijving. Dat ding staat daarop het vierlandenpunt zodanig dat de drie buurlanden (Saudi Arabië, Egypte en Israël)  hem erg goed kunnen zien. Na de wandeling gaan eten bij Ali Baba. Biefstuk voor Colin, kip curry voor Annet en biefstuk pepersaus voor mij. Als oosters hapje hebben we arayes genomen. Arabisch brood met gehakt vlees, peterselie en ui. Erg lekker. Onderweg terug naar het hotel nog drinken gekocht. Grote fles water, twee blikjes cola en een flesje sap voor het waanzinnige bedrag van 1,6 dinar. Dacht even dat ik het verkeerd verstaan had, want zo goedkoop was ik het nog niet tegengekomen. Maar het klopte dus meenemen en naar het hotel. Daar de boel voor morgen inpakken en dan eindelijk instorten.

dsc_9196

About Peter Hofman 2144 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.