ESTEC

Vanmorgen weer rustig aan gedaan. Toen we zover waren, zijn we naar de Space Expo gegaan. Daar zijn nu zo’n honderd artikelen geëxposeerd die met André Kuipers naar de ruimte zijn geweest. Ook de module waarmee hij weer in Kazachstan is neergestort, staat er. Inmiddels blijkt er ook een rondleiding door ESTEC zelf georganiseerd te worden; Space Train. Echter… Daar bleek je vanaf veertien jaar een legitimatiebewijs te moeten kunnen overleggen. En dat van Colin hadden we niet mee. Toch maar besloten “even” naar huis te gaan om zijn paspoort te halen. Ik wilde toch wel erg graag bij ESTEC binnen kijken. Het ergste was, dat ik al op de site had gelezen dat je die ID nodig had 🙁 Beetje jammer.Weer terug, eerst even snel rondgekeken binnen Space Expo en toen naar het treintje. Bij de ingang van ESTEC moesten we naar buiten om bij de beveiliging onze passen te laten controleren en een bezoekerspasje voor het gebied te krijgen. Het gebied zelf is eigenlijk het buitenland. Het wordt gecontroleerd door de tweeëntwintig landen die samen ESA vormen. Het we werden rondgeleid in het gebouw waar een trainingsmodel van het Europese ISS gedeelte stond. Ook een stuk namaak mars om te inventariseren waar je tegenaan loopt bij een missie naar mars. Ook een deel waar ze voorbereidingen voor een maan basis troffen. Onderdeel daarvan is een heuse 3D printer waarmee van maanstof een soort bunker geprint kan worden om in te kunnen schuilen voor meteorieten. Dat maanstof wordt dan verzameld door een soort rijdende stofzuiger. In die zaal hing ook een gigantisch één op tien model van het ISS. Dat was dus zo’n achter meter bij elf meter groot. Daarna met het treintje naar een volgend gebouw, waar een testversie van een Europees ruimtevliegtuig stond. Dit model is gebruikt om te testen of de landing goed zou verlopen. Ook stond hier een stukje maanbunker, wat ze met een 3D printer hebben afgedrukt. Als test of het überhaupt zou kunnen werken. Ook nog diverse andere onderdelen die inmiddels met 3D print techniek gemaakt konden worden. En dan meteen in metaal! Na de rondleiding weer gewoon terug naar Nederland en nog een half uurtje in Space Expo rondgekeken bij de spullen van Kuipers. En ook hier heeft de commercie toch toegeslagen. Te koop waren onder andere stenen planeetjes met de handtekening van André Kuipers in het voetje gegraveerd. Erg leuk, maar geen honderdvijfenveertig euro leuk. Na een ijsje, terug naar Hillegom. Gyros genaakt en gegeten en lekker op de bank gehangen. Truste!

About Peter Hofman 2220 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.