Palais idéal

Vanmorgen eerst naar de markt in Romans-sur-Isère. Aardbeien, ananas en meloen gekocht. De bij de brug gelegen cache niet kunnen vinden. Wel nog even de kerk bezichtigd en weer traditioneel kaarsjes gebrand. Een traditie die Colin door blijft zetten zodra we een kerk bezoeken. Daarna hadden we nog de tijd om naar Hauterives te gaan. Voor we naar  Palais idéal gingen hebben we nog lekker wat gegeten. Daarna naar het fantasiebouwsel van een postbode die zijn inspiratie vond in een steen waar hij eens over struikelde tijdens zijn ronde. Dat heeft na drieëndertig jaar een complete uiting van naïeve architectuur opgeleverd. Cheval begon de bouw in april 1879. Het verhaal gaat dat hij struikelde over een steen die een voor hem inspirerende vorm had. De volgende dag keerde hij terug naar die plek en begon meerdere stenen te verzamelen. Dit deed hij daarna 33 jaar lang tijdens zijn dagelijkse postroute van Hauterives tot Tersanne (gelegen in het departement Drôme te zuidoost-Frankrijk, veertig kilometer ten noorden van Valence). Met de verzamelde stenen begon hij een fantasiebouwsel samen te stellen door middel van cement, leem en gaas. Vaak werkte hij er ‘s nachts aan, bij het licht van een olielamp. Plaatsgenoten beschouwden hem als een dorpsgek. De eerste twee decennia was Cheval vooral bezig met de buitenmuren. Het paleis is een mix van zeer uiteenlopende stijlen met elementen uit de Bijbel en het hindoeïsme en bevat goden en godinnen, gedichten, inscripties en dieren met soms druipsteenachtige motieven. Zijn inspiratie kwam uit ansichtkaarten en geïllustreerde tijdschriften die hij als postbode bezorgde.  Na het paleis nog even een omweg naar de auto gemaakt om “L’ Oeuvre D un Facteur” op te pikken. Weer op de camping nog even met Colin naar het zwemparadijs gegaan. Even zijn opblaas band uitgetest in de glijbanen. Dat ging prima! Toen weer snel terug naar de plek voor het avondeten. Rijst gekookt, kip tandoori gemaakt en zo voldaan dat we geen trek meer hadden in het toetje. Na de afwas, lekker rustig voor de tent gehangen en even de foto’s doorgebladerd. Dat paleis is echt een kunststukje. Iedere keer zie je weer iets nieuws en vanuit iedere andere hoek ziet het er ook weer heel anders uit.

About Peter Hofman 2227 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.