Open dag ESA/ESTEC

De wekker ging vroeg vanmorgen. Ik moest nog even naar Badhoevedorp om Colin op te halen. Ondertussen toch nog even kunnen zien hoe Max Verstappen een mooie tweede plaats wist te behalen op Suzuka! Colin moest nog even zijn ontbijt inpakken en een thermoskannetje thee meenemen. Daarna samen naar Noordwijk. Het was open dag bij ESA/ESTEC. Ik had alle parkeerplaatsen die gereserveerd waren, in de tomtom gezet en gokte op Space Expo. Vlak daarvoor toch de P borden maar gevolgd Ent dat bleek een goede gok. Het hele gebied was verder afgegrendeld voor alles met wielen. We waren ook niet de enigste 🙂 Er was een grote opkomst. Eenmaal binnen eerst gekeken waar de astronauten handtekeningen aan het uitdelen waren. Daar stonden rijen waar de Efteling jaloers op kon zijn! Met als uitschieter de rij bij André Kuipers. We hebben die rijen maar gelaten voor wat ze waren en zijn lekker over het terrein gaan zwerven. Er was vreselijk veel te zien! Proefjes, onderzoeken, ideeën, ontwerpen, van alles was op een of andere manier toepasbaar was in de ruimte. Kleine kubussen die de ruimte ingeschoten worden en daar onderzoek doen naar het weer. Andere die het heelal in kaart brengen. Het Europese GPS systeem, Galileo, dat bijna af is. De laatste satelliet wordt binnenkort gelanceerd. We hebben nog meegedaan aan een prijsvraag waarmee je een plek in het controle centrum bij de lancering kan winnen. Ook de verschillende testruimtes waren zichtbaar. Een ruimte waar ze het geluid van een lancering na kunnen bootsen om satellieten te testen. Een ruimte waar hoogfrequente geluiden worden gegenereerd en een gigantische vacuüm kamer waar de ruimte in nagebootst kan worden. Een beetje Space Train in het kwadraat in het kwadraat. Als vermaak liep er ook een groep Stormtroopers rond, maar Colin wist het aldoor zo te draaien dat ik niet met ze op de foto ging 🙂 Hij verdomde het om die foto te maken. Moest ik maar aan een ander vragen 🙂 Misschien moet ik me maar gewoon aansluiten bij Dutch Garrison 🙂 Halverwege de middag nog in de rij gaan staan voor de 3D ISS experience. Dat was een leuke 3D tour door het ISS heen met uitleg over de verschillende stukken. Tegen drieën hadden we toch wel alles gezien dat we wilden zien en hebben we het gebied weer verlaten. Op weg naar de uitgang kwam er nog een politie auto met gillende sirenes aanrijden. Toen we buiten liepen werd die gevolgd door een ziekenauto die ook met hoge snelheid het gebied inscheurde. Halverwege de auto zagen we ook de traumahelikopter aan komen vliegen en landen in de buurt van het gebied. Daar was kennelijk iets niet helemaal goed gegaan. We hebben het niet afgewacht en zijn naar Hillegom gegaan. Colin zou nog met mij bij Annet blijven slapen morgen door mij bij school afgezet worden. We hebben lekker roti gegeten en zijn vermoeid, bijtijds in bed gestort.

About Peter Hofman 2144 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.