ALVA BC680 Dé brailleleesregel

En dag twee begon… Heerlijk geslapen in mijn eigen bedje. Zo’n waterbed is toch wel heel erg prettig, zeker als je er aan gewend bent. De bedden op Boa Vista waren goed, maar het haalt het toch niet. Dus best wel wat moeite om mijn bed uit te komen. De wil om te blijven liggen was erg sterk. Maar goed, ik moest toch weer op tijd in Utrecht zijn, dus ben ik maar in de actie gekomen. Vandaag iets vroeger weg gereden om niet weer op het allerlaatste moment binnen te komen vallen. En natuurlijk… Alles rijd in één keer door, alsof ik de enige op de weg was. De tent was nog niet eens open! IN het halletje dus maar op een stoel geploft om te wachten op de eerste met een sleutel. Niet veel later kwam er een mede cursist aanlopen. Die was ook te vroeg. Uiteindelijk kwam er dan iemand met de sleutel. In ieder geval konden we nu naar de koffie 🙂 Ons lokaal werd ook geopend en we zijn verder met de oefeningen gegaan. Er werd weer voldoende besproken en geoefend gedurende de dag. We hebben ook wat meer inzicht gekregen in het leven van een blinde. Ik heb ook wat beter gekeken naar de hardware die hij gebruikt om zijn werk te kunnen doen. Eigenlijk is het enige bijzondere een lees regel. Dat is een balk met 80 braille karakters van een speciale soort. Niet de standaard zes puntjes, maar acht om onderscheid te kunnen maken tussen hoofdletters en kleine letters en om cijfers uniek weer te kunnen geven. Die dingen worden in standaard braille vooraf gegaan van een speciaal teken om aan te geven wat er volgt, maar met slechts tachtig posities tot je beschikking heb je net genoeg voor een schermregel en heb je geen ruimte voor speciale tekens. Die balk heeft verder twee setjes knoppen waarmee een hele boel te besturen is. Alles helemaal ingeregeld zodat hij zijn cursussen kan geven. Echt waanzinnig knap allemaal! Na de cursus weer huiswaarts… File, file en nog eens file. Snel bij de AH nog wat kleine boodschappen gedaan en toen maar snel naar huis. Eten en verder rustig aan doen. Het nieuwe boek van Dan Brown op de e-reader zetten en lezen maar 🙂 Hieronder zou een videootje moeten verschijnen van de ESA open dag… Geen idee of dat ook gaat werken, maar dat zien we wel als het bericht gepubliceerd is. In ieder geval nog wel een plaatje van de braille bak…

About Peter Hofman 2144 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.