VA240 Galileo FOC-M7 SAT 19-20-21-22

Onrustig geslapen. Ongerust over de gladheid en wat er allemaal moet vandaag. Colin halen, daarna naar de ESTEC en dan vannacht veilig in Hillegom zien te komen. Mijn “beren op de weg” zintuig draait weer overuren. Wel lekker even blijven liggen tot ik me uitgeslapen voelde. Alle spullen ingepakt en in de auto gezet. Spullen voor ESTEC. Spullen om te overnachten. Spullen voor mijn werk morgen. Spullen voor Only Friends morgen. Ik weet het mezelf wel moeilijk te maken. Toen nog even het jack opgehaald dat we van Joep kregen. De rits leek zo gerepareerd te zijn en een stoombeurt maakte hem weer als nieuw. Colin kan er weer tegen denk ik. Toen naar het Kaj Munk College om Colin op te halen. Even thuis nog iets gegeten en toen op pad naar Noordwijk. We waren de eersten 🙂 De toegangspas van Colin was eerst niet te vinden, maar dat bleek te komen doordat hij met zijn tweede naam geregistreerd was. Toen we daar achter waren, was dat snel opgelost. Vijf voor drie konden we doorrijden naar het Erasmus gebouw. Daar werden we opgevangen door Catherine Peupion. Het programma was een beetje omgegooid door beschikbaarheid van ruimtes, maar Robert Willemsen heeft ons gewoon overal doorheen geleid. Door omstandigheden, konden we ook bij de test labs kijken, iets wat normaal kennelijk niet kan. Daar zagen we de inhoud van een Galileo satelliet uitgestald in een testomgeving. Hier testen ze alle delen in combinatie met elkaar en kunnen ze ook andere componenten uitproberen. Omdat ze niet iedereen willen koken, zitten er geen antennes aan, maar worden de signalen direct met kabels naar de ontvangers gestuurd. Ook hebben de de atoomklokken gezien die hier gebruikt worden. Drie primaire en die secundaire klokken. Verder een rondleiding langs de shakers. De systemen waarmee apparatuur wordt blootgesteld aan de schokken en bewegingen die bij een lancering los komen. Na nog een 3D tour door het ISS werden we naar de high bay gebracht waar een tribune was opgesteld voor een groot scherm dat aan de zijkant van Columbus was opgehangen. Na presentaties van Patrizia Secchi, hoofd navigatie, Bernhard kleine Schlarmann en John Hall, schakelden we over naar Kourou, Frans Guyana voor het aftellen. Op 0, werd de hoofdmotor gestart en toen zeven seconden later alles in orde leek, werden de boosters ook aangestoken en spoot de Ariane 5 naar de ruimte. Na twee minuten en twaalf seconden werden de boosters afgestoten. Na drie minuten en 44 seconden werd de fairing, de koepel die over de satellieten zat, afgestoten.  Acht minuten en 55 seconden na de lancering, was de hoofdraket klaar en werd afgestoten. De satellieten werden nu door de laatste trap verder gebracht richting hun omloopbaan. Na een minuut of zeven stopte ook die trap met werken en gaat de rest op inertie. Dat was het einde van de video feed. Toen kwam het vragenuurtje met Paul Verhoef, de directeur van het Galileo programma. We hadden van Catherine wat vragen gekregen die we konden stellen. Dit natuurlijk om het een beetje op gang te houden 🙂 Na dat videogesprek was het dinerbuffet gereed. Ook dat was prima geregeld! Nadat het toetje geserveerd en genuttigd was, bleken er al heel veel mensen weg te gaan. Die gingen niet allemaal wachten op het loslaten van de satellieten, even na elf uur. Toen het tijdstip van de geplande quiz aangebroken was, waren er inmiddels nog maar zo weinig mensen dat die quiz eigenlijk geen zin meer had. In onderling overleg is toen besloten om de avond af te sluiten. Het loslaten van de satellieten was sowieso niet live te zien, want in de ruimte hangen geen camera’s en de feed was eventueel voor ons nog via internet te volgen. Samen met Colin de drie organiserende dames even bedankt voor de avond en toen zijn we naar Annet gereden. Daar slapen we vannacht. Dat scheelt een boel heen en weer rijden. Bij Annet ging Colin meteen naar bed en heb ik toch nog even de feed bekeken van het loslaten van de satellieten. Daarna kwam de CEO van Arianespace, Stephane Israël, aankondigen dat alle vier de satellieten zichzelf opgestart hadden en de gewenste signalen uitzonden naar aarde. Het hele project was dus succesvol afgerond!

Wat linkjes:

About Peter Hofman 2141 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.