Pale Blue Dot

Niets Valentijnsdag. Vandaag heb ik het over de Pale Blue Dot, een foto gemaakt op 14 februari 1990 door de ruimtesonde Voyager 1. De stip op de foto is ons zonnestel gezien vanaf een afstand van 6 miljard kilometer. Tot afgelopen vrijdag was dit de verste foto ooit gemaakt. Nu is dat record gebroken met 6,12 miljard kilometer door de sonde New Horizons. De oorsponkelijke Pale Blue Dot is gemaakt op verzoek van Carl Sagan die de NASA gevraagd had om de camera te draaien en een foto te maken van de aarde. Na het werk weer naar Only Friends. Weer voor oppervlakte assistentie. Zowel vanwege de stand-by als vanwege het aanhoudende hoesten en grieperige gevoel. Colin had nog een laatste stukje stage af te ronden bij de atletiek, waarna hij weer naar mij toe kwam bij het duiken. Deze keer gebeurde er eens een keer iets spannends. Opens klonk er een harde knal, gevolgd door en zacht gesis. Ik stond te vullen en maakte een noodsprong bij het vulpaneel vandaan, maar het bleek iets anders te zijn. Aan de rand van het zwembad was een hoge-drukslang geklapt. Dat gaat inderdaad met een aardige knal gepaard, maar door het haarfijne gaatje in de aansluiting, sist er vervolgens alleen maar iets. Tijdens het verder vullen even de drukslan vervangen en de automaat weer in gebruik genomen. Bijtijds weer samen naar huis. Annet was daar ook al aan het werk.

About Peter Hofman 2220 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.