Station X

Best wel vroeg werden we door de scheepsomroep wakker getoeterd. Na het nuttigen van een lekker ontbijtje, werden we een uurtje later het schip af gebonjourd. Links rijdend eindelijk dan naar het echte Station X. Ik had er veel over gelezen door het oplossen van de Nederlandse Station X geocache. Naar aanleiding daarvan heb ik het boek gevonden, gekocht en gelezen. Ook de film “Imitation Game” is direct verbonden met deze locatie. Sinds ik dit ontdekte, wilde ik al een keer gaan kijken en dat is nu dus gelukt! Op het landgoed om te beginnen maar de Station X cache opgepikt. Om de loactie te vinden, moest je eerst een begin locatie vinden waar een hint verstopt was. Ik had al contact gehad met de eigenaar van de cache en uitgelegd dat ik vanwege mijn beperkte tijd, geen al te ingewikkelde dingen kon doen ter plaatse en of hij misschien een hint had om me vast op weg te helpen. Op voorwaarde dat ik het zou melden in de log, kreeg ik al vooraf, dat wat op de eerste locatie te vinden was. Dat bleek een gecodeerd bericht wat ontcijferd moest worden. Dat had ik dus vooraf al kunnen doen en die oplossing stond al een poosje klaar. Ik denk niet dat ik de spullen mee had gehad om dat ter plekke te doen, dus ik was blij met de voorkennis. Met de ontcijferde routebeschrijving was het verder vrij eenvoudig om de cache te vinden. Vervolgens een rondje langs alle gebouwen gedaan. Overal waren de situaties uit de oorlog nagebouwd. Als je door de gang liep, hoorde je overal oude gesprekken uit de kantoortjes komen. Erg leuk gedaan. Het landhuis zelf was een echt oud Engels landhuis met alle pracht en praal. De “hutten” waar het werk gedaan werd, waren echte simpele bakstenen gebouwtjes die puur functioneel waren neergezet. “Hut 11” was dan de plek waar de replica van de Bombe stond. De mechanische machine die gebouwd was om de instellingen van de Enigma machines te achterhalen. Als die instellingen gevonden waren, kon het echte ontcijferen pas beginnen. Met de instellingen die de Bombe gevonden had, kon met een echte Enigma het ontcijferene van de berichten uitgevoerd worden. Naast enkele complete Enigma machines, waren ook diverse onderdelen uit het apparaat ten toon gesteld. Het was een zeer geavanceerd apparaat voor zijn tijd. Er schijnt nog steeds één gecodeerd bericht rond te zwerven dat nog niet ontcijferd is… I rest my case… Nadat we alles wel gezien hadden via de onvermijdelijke winkel het gebied weer verlaten. Ik heb nog een mooie Bletchley sweater gescoord. Ik had jammer genoeg geen Engels geld voor de muntjes pletmachine. Dat ovale plaatje zou erg mooi staan op mijn electronische Enigma replica. We hebben bij de Lidl in de buurt wat broodjes en drinken gekocht en op het parkeerterrein opgepeuzeld. Wat verderop vonde we een pin apparaat waar ik wat Britse ponden heb gepind. Daarmee zijn we terug naar Bletchley Park gegaan en met onze kaartjes weer naar binnen gegaan. Onze kaartjes zijn een jaar geldig 🙂 Toch nog even een snel rondje om niets gemist te hebben en met de inmiddels in ons bezit zijnde Engelse muntjes een mooie Enigma munt geplet 🙂 Toen werd het wel tijd voor de volgende actie: via de cache V2 – 1st Landing naar ons hotel gereden. Dit is een klein monumentje ter nagedachtenis aan de inslag van de eerste V2. De Nedelandse cache op de lanceerplaats van deze inslag, “The Blitz“, hadden we al lang gehad, maar nu dan ook de inslag plaats van de betreffende V2. Toen was het tijd om echt het hotel op te gaan zoeken. Daar werd de ingang van het parkeerterrein bewaakt door een zeer indrukwekkende klerenkast met een kogelwerend vest aan. Maar omdat we geboekt hadden, mochten we het terrein op. Er bleek een of andere Indische bruiloft aan de gang te zijn. Van de rijkere soort aan de auto’s te zien. Twee Hummer limo’s en verder een indrukwekkend arsenaal aan dure auto’s. Maar goed, daar hadden we verder niets mee, dus gewoon naar de receptie om in te checken. De kamer was net zo onverwacht luxe als de boot. Via de receptie twee dikke pizza’s besteld en op de kamer opgepeuzeld. Daarna lekker naar bed.

About Peter Hofman 2145 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.