Sterrenkunde in ARTIS

Deze maandaag een keer zonder al te veel vertragingen op mijn werk aangeland. Daar (b)lijkt de kogel door de kerk wat betreft de sluiting van het kantoorpand aan de Paalbergweg. Vanaf Maart moeten we er uit verhuizen, zodat het in juni dicht kan. Voor ons zou het de bedoeling zijn om naar Houten te gaan. Voor de mensen die aan de verkeerde kant van Amsterdam zitten, lijkt er nog een mogelijkheid te zijn om naar Purmerend te gaan, maar ik reken er maar vast op dat ik straks thuis werk. Houten is twee uur reistijd enkele reis en dat is iets dat ik niet ga doen. Zeker niet omdat een groot deel gewoon in eigen tijd gedaan lijkt te moeten worden, maar daar horen we nog wel een keer iets over denk ik. In de middag nog even het plan gehad om thuis rustig te studeren voor het nog te maken Solaris examen, maar een weerbarstige rondje wachtoorden zetten, gooide roet in het eten. Aan het einde van de studiemiddag weer naar mams en aansluitend naar Artis voor de cursus sterrenkunde voor beginners die in het planetarium gegeven wordt. Ik was bijtijds gegaan omdat je bij de kassa je parkeerkaart nog kon omzetten, maar alles was al dicht. Tegen zeven uur zou de boel open gaan voor alle noodzakelijke dingen. Dus had ik nog tijd om een rondje door de buurt te lopen. Tegen de aanvangstijd dan weer bij de ingang gekomen en er bleken al meerdere mensen te zijn. Wat later ging inderdaad de kassa open voor de parkeerkaarten en konden we naar binnen meg onze toegangskaarten voor de cursus. In het planetarium kregen we het cursusboek. Of in ieder geval het sterrenkunde boek dat bij de cursus hoort en was er nog wat te drinken. De cursus zelf begon niet veel later en was eerst een voorstel rondje van de mensen die de cursus zouden geven: Milo Grootjen en Ammar Tijani. Milo blijkt het hoofd van het plantarium te zijn en Ammar een oud studiegenootje van hem die nu welliswaar in de ICT zit, maar nog steeds een grote interesse voor sterrenkunde heeft. Het bleek een zeer leerzame en interessante avond te zijn. Veel weet je eigenlijk wel, maar nu vallen de stukjes een voor een op hun plaats. De maanfases bijvoorbeeld. Het eerste kwartier is altijd alleen zichtbaar in de avond en het laatste kwartier in de occhtend. En dat dus simpel vanwege de omloop van de maan om de aarde en de combinatie met de stand van de zon. Verder heel veel over de verschillende sterren en planeten. De poolster, het steelpannetje, Sirius en, wat dus hier ook kan, de hele zuidelijke sterrenhemel. Ik kan iet wachten tot de volgende les 🙂 Aangezien het wel tot tien uur duurde, was ik laat thuis. Op zch noiet zo’n probleem, maar er bleek wel erg weinig parkeerruimte over te zijn ??? Ik kon mijn auto nog net tussen twee wan-parkeerders prakken. Die hoopten misschien dat er niemand tussen kwam staan, maar je moet wat he… En dan duurde het ook nog even voor ik alle indrukken zover verwerkt had, dat ik rustig kon gaan slapen. Laat naar bed dus! Truste.

About Peter Hofman 2137 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.