ARTIS by night

Gelukkig weer de laatst stand-by nacht achter de rug 🙁 De komende week weer proberen goed uit te rusten. Vanmorgen ook nog even in een potje gepiest voor het gezondheidsonderzoek vanmorgen. Ik had me via mijn werk weer opgegeven voor de gezondheisdcheck. Eens zien of er nog een significant verschil met vorig jaar gaat zijn. Dus na het ochtendgebed me met water en thee-zonder-suiker 🙁 door de ochten geholpen om snel op pad te gaan naar de Hogehilweg. Ik hoefde gelukkig niet al te lang te wachten ondanks dat ik riant te vroeg was 🙂 Na het wegen, meten, kijken en bloed afnemen, kon ik gaan liggen voorhet hartfilmpje. Die sensoren worden tegenwoordig als een soort zuignappen op je lijf geplakt. Ook dat was snel geregeld en na nog wat vragen, kon ik weer op pad. Snel terug naar de paalbergweg voor… KOFFIE!!! Tot de pauze een beetje de administratie doorgewerkt. De standby gedeclareerd, alsmede de gewerkte uren op zondag. Na de pauze, in afwachting van Sander, eens gekeken waar ik mijn inzetbaarheidsbudget nog voor in kan zetten dit jaar. De gezondheidscheck was een ding, maar ik had nog ruim voldoende beschikbaar. Het is iets waar ik eigenlijk nooit iets mee gedaan heb, omdat het noodzakelijke wel vanuit het management gefaciliteerd werd. Maar met dit budget kun je zelf het aangename gaan doen. Een paar jaar terug heb ik er een NLP cursus uit bekostigd en vorig jaar voor het eerst de gezondheidscheck. Deze keer vond ik een interessante studie HBO Programmeren in Python van het LOI die nog uit mijn eigen budget kon. Er is ook nog een technisch inzetbaarheids potje, maar daar moet je manager accoord voor geven. De aanvraag ingediend, “And Now We Wait”. Die cursus gaat me in ieder geval privé helpen 🙂 Mijn SDL weerstation draait voor het grootste deel als een python script. Ook mijn vorige weerstationnetje is niets meer dan een python scriptje dat de gegegevens van internet af haalt. Na die cursus snap ik het misschien ook nog 🙂 Na het werk weer gezellig naar mams en daarna weer bijtijds op pad richting Artis voor de derde avond van de cursus sterrenkunde. Vooraf werd in het astro-cafe de aandacht gericht op het zelf waarnemen van dingen aan de hemel. De diverse soorten optische hulpmiddelen werden even besproken. Een flinke verrekijker kan al hele mooie beelden opleveren en dat kun je dan door overdrijven tot telescopen van duizenden euro’s. In de eigenlijke cursus vetrokken we vanaf de aarde het heelal in. Via de binnenplaneten Mercurius en Venus over de Aarde heen naar Mars. Door de Planetoïdengordel heen naar de gasreuzen Jupiter en Saturnus. Daar buiten hebben we nog de ijsbolletjes Uranus en Neprtunus. Pluto is gedegradeerd, dus die doet niet meer mee. Dat blijkt gewoon een groot stuk rots uit de Kuipergordel te zijn, waar er zo veel van zijn dat ze geen planeet meer genoemd mogen worden. Nog een rondje langs de diverse manen en het zat er weer op voor vanavond.

About Peter Hofman 2142 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.