Ladies and gentleman… We did it!

Opgestaan, Annet is ontbijt gaan halen bij de bakker om de hoek. Na ons ontbijt zijn we op pad gegaan. De auto kon gewoon bij de short stay voor de deur blijven staan, dus even snel de wandelschoenen aangedaan en op pad. Het was vreselijk mooi weer en al snel werd het flink warm. De eerste etappe vandaag was iets meer dan tien kilometer en eindigde in Hooghalen. Onderweg diverse mooie stukken en zeker geen saaie etappe. Net buiten Beilen nog de “BTHCC: Beiler Tweede Herrezen Carpool Cache” gelogd en weer snel door. In Hooghalen aangekomen was het eigenlijk meteen lunchtijd dus zijn we meteen maar aangeschoven bij het wapen van schotland. Ik heb de haggis maar gelaten voor wat het was en voor de uitsmijter gegaan. Na de lunch doorgegaan met de laatste etappe, kamp Westerbork. Het eerste deel ging naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork waar we bij de balie het speldje opgehaald hebben 🙂 Ook het wandelboekje af laten stempelen en nog even bij de tentoonstelling gekeken, waar Annet nog niet geweest was. Vervolgens de laatste kilometers naar het voormalige kamp zelf gelopen. We hebben nog de stickers gevolgd, maar later bleek dat er twee interessantere routes bleken te liggen. Het bospad en het melkwegpad 🙁 Dat laatste liep vlak langs de sterrenwacht en gaf kennelijk veel informatie over de sterren en de ruimte 🙁 Maar goed, kamp Westerbork was het doel. Bij het kamp bleek de voormalige woning van de kampcommandant geheel geprepareerd in een grote glazen kas geplaatst te zijn. Dat was al meteen erg indrukwekkend. Bij de slagboom besloten we dat we de Westerborkpad gedaan hadden! Verder het kampterrein op kon je zien waar alle barakken gestaan hadden. Dat werd aangegeven met lage verhogingen. En dat waren er best veel… Iets verder op het terrein stonden twee spoorwagons als beeldvorming. Verderop was er een deel van een barak weer opgebouwd. Die had altijd bij een boer gestaan, maar die heeft hem geschonken aan het kamp. Ondertussen doemden ook de radiotelescopen naast het kamp terrein op. Dat was een tweede doel van mij. Ik was ooit wel in de buurt geweest, maar nooit bij het kamp en de telescopen. Aan het einde van het terrein lag dan de omhoog gebogen treinrails met het bufferblok. Het letterlijke einde van de reis. Rechts uit de flank gegaan richting de telescopen om die ook nog even goed te kunnen bekijken en door naar het vlak met de herdenkingssteentjes. Honderd en twee duizend stuks! Voor iedere jood eentje… En nog tweehonderd voor de sinti die ze hier ook langs “vervoerd” hebben. Terug naar de slagboom en nu wel de pendelbus gepakt terug naar het herinneringscentrum. Daar bleek ik me toch iets verkeken te hebben in de bushalte, want die bleek in Hooghalen te zijn 🙂 Dus nu maar de directe route terug genomen. Die twee kilometer kon er nog wel bij… We konden nog lekker een half uurtje uitrusten op de bushalte, voor de naar Beilen kwam. Onderweg nog zitten kletsen met twee dames die ook naar het kamp aan het wandelen waren. Ze waren echter tot Hooghalen gekomen. Terug in Beilen hebben we de auto bij de short-stay opgehaald en zijn we weer richting het Westen gereden. Het was inmiddels al best laat geworden en we besloten om in Elburg een hapje te gaan eten. Dat hadden we een erg leuk dorpje gevonden en we kwamen er bijna langs, dus… Ter plekke nog een uitdaging gehad om een tafeltje te scoren, maar dat lukte toch. Lekker gegeten en toen echt naar huis. Annet heeft mij in Badhoevedorp afgezet, zodat ik mijn spullen bij elkaar kon pakken en mijn auto op kon halen. Toen ben ik achter haar aan doorgereden naar Hillegom. Annet was al vooruit gegaan en belde nog om door te geven dat de driemerenweg afgesloten was in verband met Mysteryland… Ik kon dus een andere route kiezen. In Hillegom dan eindelijk lekker neergestreken. Morgen lekker een dagje bijkomen… Hoop ik…

About Peter Hofman 2135 Articles
Oké dan, ik duik, maak graag foto's en doe een vreemd spelletje wat "geocaching" heet. Verder heb ik thuis nog wat Malawi cichliden zwemmen. Dat geocachen laat zich het beste beschrijven met het gebruiken van miljoenen kostende satellieten om tupperware in het bos te vinden. In het Engels klinkt dat toch allemaal veel beter "I use multi million dollar satellites to find Tupperware in the woods"

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.